ZAVRŠILE U SRBIJI U mandarinama iz Hrvatske otkriven pesticid, može biti opasan


Zabranjeni pesticid posebno opasan za zdravlje djece otkriven je u voću uzgojenom u Hrvatskoj.

Kako su naveli iz europskog sustava za uzbunjivanje u prometu hranom, kontrolom u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su završile u Srbiji.

Riječ je o potencijalnom riziku, kažu, a zabranjena kemikalija otkrivena je službenom kontrolom na tržištu. Mandarine su potom uništene. Voće se distribuira samo u zemlje koje nisu članice EU, piše Danica.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obavijest se tiče Hrvatske i Srbije. Inače, nedavno su breskve iz Srbije vraćene s hrvatske granice jer su sadržavale sporni pesticid. Klorpirifos se godinama nije koristio u Srbiji, ali je tamošnja vlada nedavno opet odobrila njegovu upotrebu.

  I sad imamo apsurd: srbijansko voće i povrće prskano spornim pesticidom, zabranjenim u EU, ne može u Hrvatsku. Ali, ne može ni iz Hrvatske u Srbiju premda je u Srbiji klorpirifos dopušten. Jer u EU, odnosno Hrvatskoj, nije.

  Zbog toga poljoprivrednici u Hrvatskoj ne smiju koristiti klorpirifos ni onda kad proizvode prodaju samo u zemljama u kojima on nije zabranjen, poput Srbije.

  Neurološki razvoj

  Klorpirifos je na području Europske unije, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

  Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

  Srbiju to očito ne zabrinjavanja previše pa je klorpirifos opet naveliko u upotrebi u poljoprivrednoj proizvodnji u toj zemlji. Zato trpe štetu u vanjskotrgovinskoj razmjeni s EU, o zdravlju djece da ne govorimo.

  NAJNOVIJE