Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Više od 95 posto dijabetičara boluje od dijabetesa tipa 2, a ujedno je i globlano deveti najčešći uzrok smrti. Medicinski Univerzitet u Beču je istražio ključne biološke pokazatelje za nastanak i razvoj ove bolesti, ali i načine prevencije. 

Istraživanje je provedeno na 113.097 učesnika tijekom razdoblja od dvanaest godina. Prema analizama istraživačkog tima, biljna prehrana s obiljem svježeg voća, povrća i cjelovitih žitarica smanjuje rizik od dijabetesa za čak 24 posto.

Prema njihovim rezultatima, pozadina antidiabetičkog djelovanja zdrave biljne prehrane daleko nadilazi smanjenje postotka tjelesne masti i obima struka. Zdrava biljna prehrana poboljšava rad jetre i bubrega, pa time i smanjuje rizik od dijabetesa.

Studija je također pokazala da biljna ishrana pokazuje svoje zaštitne učinke samo ako se smanji unos životinjskih, ali i industrijski prerađenih i visokozasićenih namirnica.

Ova analiza je tačna i za osobe koje imaju genetske predispozicije za dijabetes, gojazne osobe, osobe starije dobi ili fizički neaktivne osobe. S druge strane, nezdrav način prehrane baziran na biljkama s visokim udjelom slatkiša, rafiniranih žitarica i zaslađenih pića povezan je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, prenosi Fena.

Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo povezanost određenih promjena u tijelu sa zdravstvenim prednostima biljne ishrane, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu. 

NAJNOVIJE