ZELENSKI U HERSONU Sretan sam, stvarno sretan!

Predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je grad Herson nekoliko dana nakon što su ga oslobodile ukrajinske trupe.

Obratio se vojnicima okupljenim u gradu, rekavši da Ukrajina “ide naprijed” i da je spremna za mir. Gubitak Hersona, osvojenog u ranim fazama invazije, veliki je udarac za Rusiju.

Moskva ga je proglasila administrativnim središtem nezakonito pripojene regije Herson i bio je jedini regionalni glavni grad koji je okupiran. Herson je zauzet u ožujku, u jednom od najvećih ruskih uspjeha u ratu.

Regija je tada bila jedna od četiri koje su nezakonito pripojene nakon samozvanih referenduma održanih u rujnu.

Na ceremoniji u Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se o aneksiji Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona “ne može pregovarati”.

Ali u narednim tjednima Ukrajina je počela napredovati na jugu zemlje, napredujući duž rijeke Dnjepar prema Hersonu i stavljajući ruske snage pod sve veći pritisak.

Konačno su se ruske snage povukle, a ukrajinske trupe ušle su u grad u petak.

Mještani su viđeni kako slave, neki su se ponovno našli s voljenima koje nisu vidjeli mjesecima. Raspoloženje u gradu bilo je veselje i olakšanje, ali i strepnja i strah od onoga što bi moglo uslijediti, izvijestio je Jeremy Bowen iz BBC-ja.

U svom posjetu u ponedjeljak, Zelenski je rekao vojnicima da je Ukrajina “spremna za mir, mir za cijelu zemlju”, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Zahvalio je NATO-u i drugim saveznicima na potpori u ratu protiv Rusije, dodajući da su topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (Himars) iz Sjedinjenih Država napravili veliku razliku za Kijev.

Predsjednik se obratio gomili okupljenoj na glavnom trgu u Hersonu, od kojih su neki mahali ukrajinskim zastavama ili ih nosili prebačene preko ramena, rekao je novinar Reutersa u Hersonu.

Zelenski je rekao da je “stvarno sretan” zbog oslobođenja, kao i narod Ukrajine.

Upitan gdje bi ukrajinske snage sljedeće mogle napredovati, rekao je: “Ne Moskva… Nismo zainteresirani za teritorije druge zemlje.”

Zelenski je ranije rekao da su istražitelji otkrili više od 400 ratnih zločina u područjima Hersona koje su ruske snage napustile dok su se povlačile.

NAJNOVIJE