ZELENSKIJ Za nas kraj rata više nije mir, nego pobjeda

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u emotivnom govoru održanom u povodu obilježavanja 31 godine neovisnosti da je Ukrajina “ponovno rođena” na dan kad je Rusija izvršila invaziju na zemlju, 24. veljače, te da će Ukrajinci vratiti anektirani Krim i okupirana područja na istoku.

U ranije snimljenom govoru, koji je emitiran na dan kada Ukrajina slavi neovisnost i obilježava šest mjeseci otkako je Rusija započela invaziju na tu zemlju, Zelenskij je rekao kako Ukrajina više ne smatra da će kraj rata nastupiti kada bude mir, već kada Kijev pobijedi, javlja Hina.

“24. veljače u 4 sata ujutro u svijetu se pojavio jedan novi narod. Taj narod tada nije rođen, nego je ponovno rođen. Narod koji nije plakao, vrištao niti se preplašio. Koji nije bježao. Nije odustajao. I nije zaboravio”, rekao je.

Četrdesetčetverogodišnji predsjednik i ratni vođa održao je govor u svojoj prepoznatljivoj ratnoj uniformi ispred središnjega kijevskog spomenika neovisnosti, koji simbolizira odvajanje Ukrajine od Sovjetskog Saveza 

“Što je za nas kraj rata? Prije smo govorili: mir. A sada kažemo: pobjeda”, kazao je Zelenskij. Ulice u središtu Kijeva u srijedu ujutro bile su neuobičajeno prazne nakon višednevnih upozorenja o mogućim novim ruskim raketnim napadima na veće ukrajinske gradove. 

Sjedinjene Države su uoči obilježavanja Dana neovisnosti upozorile da bi Rusija mogla iskoristiti godišnjicu za pojačane napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i na vladine objekte. SAD potiče sve svoje državljane koji se još nalaze u Ukrajini da napuste zemlju.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Richard Mills jučer je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posebno upozorio Rusiju da “svijet prati poteze kako se približavamo Danu neovisnosti Ukrajine”.    

“Ovo ne bi trebalo posebno isticati… Molim vas, ne bombardirajte škole, bolnice, sirotišta ni domove”, rekao je. “Nastavit ćemo se i dalje zalagati za utvrđivanje odgovornosti za sva kršenja međunarodnog prava.”

NAJNOVIJE