Zemlja kojoj sudbinu određuje staklena kugla i pojedeno kinder jaje

Današnjim žrijebanjem SDA je dobila većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH. Zajedno sa DF-om, oni sada imaju 13 delegata dok stranke Osmorke imaju 10. O ovome se proteklih dana pričalo više nego o podjeli resora i foteljama, ako izuzmemo i događanja u vezi izbora četvrtog delegata iz NSRS za Dom naroda. Šta sada ovo točno znači?

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt izvršio izmjene Ustava FBiH, za izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine ključni su klubovi Srba, Bošnjaka i Hrvata. Nakon što se izabere predsjednik i potpredsjednici, slijedi procedura u vezi formiranja Vlade FBiH.

S obzirom da SDA ima većinu, ona će imati mogućnost svog prijedloga.

Prema Schmidtovim izmjenama, bilo koja grupa od 11 delegata iz svakog od klubova Doma naroda može predložiti kandidata iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda pod uvjetom da svaki delegat može podržati isključivo jednog delegata. To znači da u ovom slučaju, SDA koja sa DF ima 13 delegata, predlaže kandidata za predsjednika FBiH.

Poslije se taj kandidat, zajedno s kandidatima za potpredsjednike, trebaju potvrditi u Zastupničkom domu PSFBiH pa u Domu naroda.

Ukoliko prijedlog SDA ne prođe, onda ponovo predlaže drugog kandidata. Ovaj postupak, prema dosadašnjim izmjenama, može trajati unedogled, ukoliko ne bude postignut dogovor, OHR donese novo tumačenje ili Schmidt “presudi”.

Schmidt je definirao što se događa samo u slučaju da većina ne predloži kandidata. Ukoliko se to ne desi u roku od 30 dana, onda kandidate može predložiti grupa od sedam delegata.

NAJNOVIJE