ZIMSKA VITALNOST Pet važnih vitamina za naš organizam

Ako osećate da ste loše raspoloženi tokom zimskih mjeseci, umorni ste, razdražljivi i teško vam je da ustanete ujutro, možda imate takozvani sezonski afektivni poremećaj. Zdravstveni stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, toplu hranu i pića i isprobavanje novih hobija kao neke od načina za suzbijanje ovih simptoma, ali preporučuju se i specifični vitamini kako biste se izborili protiv simptoma umora i poboljšali tmurno zimsko raspoloženje.

Za malaksalost i umor uzmite magnezij

Magnezij pomaže u proizvodnji primarne energije u našim stanicama i ključan je za energetski metabolizam. Osim toga, nedovoljna količina magnezija može pojačati osećaj umora.

Za povećanje energije uzmite vitamin B12

Ako vam nedostaje vitamina B12, njegovo uzimanje vam može pomoći u povećanju nivoa energije, ostavljajući osećaj revitalizacije. Takođe podržava naš nervni i probavni sustem dok održava naše krvne stanice zdravima.

Ako imate manjak B12, mogli biste osetiti simptome kao što su umor, osećaj slabosti, nedostatak zraka i glavobolje. Vitamin B12 takođe se prirodno može naći u mesu, ribi, jajima i mlječnim proizvodima.

Za jačanje imuniteta uzimajte vitamin C

Naravno, s hladnijim mesecima dolaze i sezonske bolesti poput prehlade i gripa. Vitamin C neophodan je tijkom ovih mjeseci za održavanje imunološkog sustava, kao i za spriječavanje i ublažavanje upala.

Za poboljšanje raspoloženja uzimajte omega 3

Omega 3 vam može pomoći da dobijete mali podsticaj koji vam je potreban i može imati pozitivan efekt na raspoloženje.

Omega 3 obično se nalazi u plodovima mora, orašastim plodovima i semenkama, a to su sve namirnice koje u hladnijim mjesecima konzumiramo manje zbog sezonskih promena i dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naše tijelo ne može prirodno da proizvodi omega 3 na način na koji to može za druge vitamine, pa je uzimanje dodataka ishrani, posebno u ovo doba godine, ključno.

Poboljšajte zdravlje s vitaminom D

Vitamin D je „sunčev vitamin“ i mnogo ga više prirodno dobijamo od sunčeve svjetlosti tijkom toplijih mjeseci. Naravno, tijkom jeseni i zime vidimo puno manje sunca i, kao rezultat toga, izloženi smo riziku od nedostatka vitamina D.

Ne samo da je vitalan za naše zdravlje, vitamin D je također bitan za održavanje normalne funkcije imunološkog sustava i nivoa kalcija u krvi. Ovo je važno za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Dok vitamini mogu biti od pomoći u jačanju našeg tijela, ako se ove zime borite sa svojim mentalnim zdravljem i to utiče na svakodnevni život, najbolje je da razgovarate sa svojim doktorom opće prakse koji vam može ponuditi dodatnu podršku, piše HuffPost.

NAJNOVIJE