Zorka od Crne Gore – majka Aleksandra Karađorđevića (1864.)

Dana 23. prosinca 1864. rođena je crnogorska princeza Zorka, majka kasnijeg jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića. Princezi Zorki rođeno je ime bilo zapravo Ljubica Petrović-Njegoš, a bila je kći prvog i jedinog crnogorskog kralja Nikole Petrovića-Njegoša. Zorka joj je zapravo u početku bio nadimak, ali je kasnije u životu ostala poznata upravo po tom imenu. Rođena je u nekadašnjem crnogorskom glavnom gradu Cetinju.

Princeza Zorka imala je čak pet sestara, od kojih su se mnoge udale za vrlo visoko pozicionirane ljude. Zorka, koja je bila najstarije dijete, udala se za budućeg srpskog kralja Petra Karađorđevića. Njena mlađa sestra Jelena udala se za talijanskog kralja Viktora Emanuela III. i bila je tijekom čak 46 godina talijanska kraljica, pod imenom Elena. Druge dvije sestre – Milica i Anastazija – udale su se u rusku carsku obitelj, i to za dva velika kneza iz dinastije Romanov (obojica su bili unuci ruskog cara Nikole I.)

Zorka se u dobi od 18 godina udala za srpskog kneza Petra Karađorđevića. Umrla je već 1890. godine, sa samo 25 godina, upravo kad je rađala peto dijete. Njen suprug Petar postao je srpskim kraljem tek više godina nakon njene smrti (1903. godine). Zorkin sin Aleksandar Karađorđević, kasniji kralj Jugoslavije, imao je samo 15 mjeseci kad mu je umrla majka.

NAJNOVIJE