PRONAĐEN ČUVENI ‘Kamen sudbine’ (1951.), bio je ukraden

Kamen sudbine (engl. Stone of Destiny) naziv je za čuveni kamen na kojem su krunjeni škotski kraljevi. Mase oko 152 kilograma, tradicionalno se nalazio u samostanu Scone, kamo bi svaki škotski kralj došao na dan krunidbe.

Problem je nastao kad je engleski kralj Edward I. izvršio invaziju Škotske i oteo kamen, odnijevši ga u London. Eduard I. dao je kamen ugraditi u englesko kraljevsko prijestolje (legendarno prijestolje sv. Eduarda Ispovjednika) u Westminsterskoj opatiji.

Na taj način bi svaki budući engleski kralj prilikom krunidbe automatski postajao i škotskim kraljem.

Četiri škotska studenta odlučila su 1950. silom vratiti kamen iz Londona u Škotsku, kamo pripada. Na Božić 1950. godine ukrali su kamen iz Westminsterske opatije i tajno ga prevezli u Škotsku.

Britanska vlada naredila je istragu, no bila je bezuspješna. Kamen je tek 11. travnja 1951. godine osvanuo u škotskom samostanu Arbroath, na oltaru crkve. Pretpostavlja se da su ga studenti tamo ostavili misleći kako Crkva ne e dopustiti da se kamen vrati u London. Ipak, kamen je vraćen u Westminstersku opatiju.

Tek 1996. odlučila je britanska vlada pokloniti Kamen sudbine Škotskoj i to je učinjeno na dan sv. Andrije te godine. Kamen otad leži u dvorcu u Edinburghu, pokraj škotskih kraljevskih dragulja.

Postoji, međutim, obveza da pri sljedećim krunidbama britanskih kraljeva, Kamen sudbine za tu priliku bude donesen u London, a kasnije može opet biti vraćen. U međuvremenu su se javile sumnje da kamen koji su studenti ostavili na oltaru crkve zapravo nije pravi nego kopija, a da je pravi kamen skriven na nekom tajnom mjestu.

NAJNOVIJE